Teepuu õli – akneravist immuunsüsteemi kaitsjani

Teepuu õli ei tohiks puududa ühestki majapidamisest – selle lai kasutus akneravist kuni hambaharja värskendamiseni annab sellele eeterlikule õlile asendamatu abilise tiitli.  
Teepuu õli saadakse Melaleuca alternifolia ehk Austraalias asuva  Queenslandi ja New South Wales’i  rahvuspuu lehtedest. Seda õli on Aborigeenid kasutanud juba sajandeid, purustades teepuu lehed, et saada kätte õli, mida siis kas sisse hingatakse, et leevendada külmetustunnuseid ja köha või pannakse otse nahale paranemiseks. 

teatree oil PHOTO: Eric Hunt/Flickr

Käte desinfitseerija

Koostisosad:
* 5-10 tilka lavendli eeterlikku õli
* 30 tilka teepuu eeterlikku õli  
* 90 ml etüülalkoholi 90% või isopropüülalkoholi 91%
* 30 ml puhast aloe vera geeli
* 1/4 tl Vitamin E õli (aitab pehmandada nahka)

Kuidas teha: lisa eeterlikud õlid ja vitamiin E õli väiksesse klaasist kaussi ja sega. Lisa alkohol ja sega uuesti.Lisa aloe vera geel ning sega hoolikalt uuesti, ongi valmis.

Vala segu väiksesse puhtasse pumbaga pudelisse, eelistatavalt tumedast klaasist. Desinfitseerija peaks säilima mitu kuud, kuna sisaldab alkoholi ning E- vitamiini.
Enne iga kasutuskorda raputa õrnalt. 

Värskendav jalavann

Olgem ausad, tihtipeale unustame hellitada oma jalgu, mis meid truult teenivad päevast päeva ja mis väga vajavad väikest turgutamist. 

Noorendava ja värskendava jalavanni koostisosad on:
1 spl kuivatatud rosmariini
1 spl kuivatatud salveid
1 tl ingveri pulbrit
1 liiter vett
1 spl söögisoodat
1 spl Epsom soola
10 tilka teepuu õli

Sega rosmariin, salvei ja ingver suurel pannil veega, aja keema ja siis eemalda pliidilt, kata kaanega ning lase tõmmata 10 minutit. 
Kurna taimed ja lisa vedelikku sooda, sool ja teepuu õli.  Vala keedus jalavanni kaussi, vajadusel lisa kuuma vett ning leota jalgu ca 15 minutit. Jalad on peale vanni värskemad, pehmemad ja tänulikud :). 

Nahka pehmendav palsam

Lisa 5-10 tilka teepuu õli 2 supilusikatäie sooja kookosõliga.
Las segu jahtub ja tahkub ning  kreemita käsi, põlvi, küünarnukke või neid kohti kehal, mis vajavad veidi enam niisutust ja pehmendavat hoolt.
teepuu õli elixr 

Teepuu õli aur külmetuse vastu

Teepuu eeterlik õli 4 tilka
Eukalüpti eeterlik õli 4 tilka
Külmetussalvi 1 spl

Puhasta hoolikalt näonahk. Aja keema 3 tassi destilleeritud või puhastatud vett, võta vesi tulelt ning lase sel jahtuda kausis ca 5 minutit. 
Lisa eeterlikud õlid ja külmetussalv ning sega. Pane kauss stabiilsele pinnale kohta, kus sul oleks võimalik mugavalt istuda ca 10 minutit. 
Tõmba suur käterätt üle pea, õlgade ning kausi ja hoia nägu 30cm kõrgusel vee kohal. Hoia oma silmi terve auruprotseduuri ajal kinni, kuna õlid võivad silma limaskesti ärritada. 
Hinga nina kaudu sisse ning suu kaudu välja.
Naudi külmetussüptomite ning kinnise nina leevenemist. 

Bakteritest puhastav segu diffuuserisse

Teepuu eeterlik õli 4 tilka
Sidruni eeterlikku õli 4 tilka
Piparmündi eeterlikku õli 4 tilka
Eukalüpti eeterlikku õli 4 tilka

Et saada hea õlisegu, sega õlisid enne diffuuserisse panekut – pane kõik õlid 2ml klaaspudelisse ja rulli pudelit käte vahel, et õlid seguneksid.  Seejärel kasuta õli nii, nagu diffuuseritootja on ette näinud. 

Akne hoolduseks

Sega 1-2 tilka teepuu eeterlikku õli 12 tilga viinamarjaseemne õliga. Ole ettevaatlik, kuna õlide kasutamine võib nahale mitte sobida, proovi enne näole panemist õli küünarnuki siseküljel  – nahaärrituse või allergilise reaktsiooni tunnused on sügelus, punetus, paistetus ja põletustunne. 

Enne õli kasutamist pese nägu õrnatoimelise aknelisele nahale mõeldud näopuhastusvahendiga ja patsuta kuivaks. 
Tupsuta õliga kokku tehtud vatitupsu või puuviljalapikesega nägu. Lase kuivada. Vajadusel kasuta oma tavapärast niisutavat kreemi. 
Korda protseduuri igal hommikul ja õhtul. 

Kodupuhastuseks 

Sama antimikroobne omadus, mis teeb teepuuõli nii efektiivseks võitluses aknega, teeb teepuuõli ka suurepäraseks valikuks naturaalses kodupuhastuses kasutamiseks. 
Lihtsalt sega mõned tilgad teepuu õli vee, äädika ning sidruni eeterliku õliga ning saad soodsa ning toimiva puhastusvahendi, mida kasutada igal tasapinnal igas toas. 
Antimikroobne toime hoolitseb pindadelt bakterite ja mustuse eemaldamise eest. 

teepuu õli kreem

Jaga:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
Ole kursis