Kuidas leevendada peavalu: 5 nippi aroomiteraapiast

Kas peavalu varjutab igapäevategemisi ja elust rõõmu tundmist?
Polegi oluline, kas peavalu on pidev külaline või tingitud päevasest stressist või külmast tuulest, mille vastu ei osanud end parasjagu mütsiga kaitsta – sellega elamine on igatahes väga häiriv. Igapäevased toimetused on häiritud ja keskendumist nõudvad tegevused ei tule kõne allagi.

Võimalusi peavalust vabanemiseks või selle leevendamiseks on mitmeid – üks neist on leida abi aroomiteraapiast eeterlike õlide abil. 

Milliseid eeterlikke õlisid saab peavalu korral kasutada?
Minu lemmik peavalu-vastu-aitavate eeterlike õlide hulka kuuluvad lavendel, jaapani piparmünt, tuntud ka kui metsik piparmünt ning  rosmariin. Igal õlil on veidi erinev toime ja aroomiteraapias on oluline roll ka isiklikul lõhnatajul. Seetõttu soovitan sul lihtsalt proovida erinevaid õlisid ja uurida, mis õli millises olukorras kõige paremini sobib. Siit leiad ülevaate nelja õli mõjust:

1. Aroomilamp/diffuuserSidrun eeterlik õli olenterve.ee töölaual
Lõhnalambid sobivad suurepäraselt väiksema ala – näiteks töölaua – lõhnastamiseks. Kui märkan tööl algavat peavalu, meeldib mulle aroomilambis kasutada 3–5 tilka eeterlikku õli.
Segu 2 tilgast Wild Minti õlist ja 3 tilgast sidruniõlist on värskendav ja hoiab mind keskendununa.

2. Jahutav aroomikompress
Jahutav protseduur aitab eelkõige kuumapeavalude korral või siis, kui valu on peamiselt otsmiku piirkonnas. Sügavkülmast võetud jaheda paki asemel kasutan jahedat aroomikompressi:

Pane väikesesse kaussi külma vett ja 1 spl mandliõli.
8-10 tilka eeterlikke õlisid mulle meeldib kasutada näiteks:
2 tilka Wild Mint õli ,
3 tilka lavendliõli ja
3 tilka apelsiniõli
Seejärel leotage selles puuvillane riie või väike rätik ja asetage see oma otsaesisele. Saad seda korrata, kuni sümptomid taanduvad.
Kompressidel on lõõgastav ja spasme leevendav toime, need avavad ka nahapoore (nagu jääkuubikudki), et eeterlikud õlid saaksid kiiremini ja sügavamale nahka tungida.

3. Wild Mint ehk metsiku mündi õli pea- ja kaelamassaaž
Eeterlik metsmündiõli sobib suurepäraselt jahutavaks peamassaažiks: masseeri 2-3 tilka metsiku mündi õli , mis on segatud 1 sl mandliõliga kulmude kohale, meelekohtadele ja kõrvatagusesse süvendisse mõne minuti jooksul. Sõrmedega lisa niipalju survet, kui just mõnus tundub. Mõju on suurepärane!
Mina masseerin mündi õli ka kaelavalu korral ja see aitab alati. Peavalu leevendamiseks võib mündiõli lisada näiteks öö jooksul korduvalt, kui tundub, et valu hakkab tagasi hiilima. 

4. Õhtune lõõgastusvann
Kui mul on stressiga seotud migreen, näiteks pärast pikka ja väsitavat päeva, on eriti mõnus võtta üks lõõgastav vann:

Sega 3 tilka lavendliõli ja 4 tilka sidruniõli 1 supilusikatäie mandliõliga. 
Vala segu vannivette.
Naudi 15–20 minutit vanni hingates sügavalt sisse eeterlikke õlisid – eelistatavalt pingevaba muusika ja hämarate tulede saatel. Mõjub mõnusalt ka stressiperioodil. 

5. Lõplik vabanemine: refleksoorne jalgade  massaaž
Meie jalgadel asuvad organite peegelduspunktid ning nende massaaziga mõjutamine on suurepärane viis pingetest ja ummistustest vabanemiseks. 

Pea piirkonna punktid on peamiselt suure varba juures ning teise ja kolmanda varba vahel. Siia saad ägeda peavalu korral masseerida 3 tilga sidruniõli ja 2 tilga rosmariiniõli segu, mis on lahjendatud veidikese mandliõliga.

Rosmariiniga jalakreem Benamorilt on ka suurepärane aroomiteraapiline igaõhtune rituaal, näiteks meie peres kreemitab sellega jalgu pereisa, kellel kipuvad jalakannad liialt kuivaks minema. 

Pole isegi vahet, kas peavalu kimbutab pidevalt või on see esmakordne, soovitan proovida neid leevendusvõimalusi ja leida endale kõige tõhusam versioon. Igatahes ei koorma sa selliste nippidega oma maksa, mida peavalutablett võib teha, kuid samas on minulgi hetki, kui aroomiteraapiast enam abi ei ole ja tuleb peavalu vastu valuvaigistit võtta, mis seal ikka, valu kannatada pole mõistlik. 

Head katsetamist ja loodetavasti on nendest nippidest abi!

Jaga:

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Email
Ole kursis